Beyrut patlaması hakkında "ihmal" suçlaması

190'dan fazla kişinin vefat ettiği ve 6 binden fazla kişinin yaralandığı Beyrut Limanı'ndaki patlama hakkında Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ve eski üç bakan "görevi ihmal" ile suçlandı.

Beyrut patlaması hakkında "ihmal" suçlaması
10 Ara 2020 20:10:57

Beyrut patlaması hakkındaki soruşturmayı yöneten Yargıç Fadi Savvan, Başbakan Diyab ile beraber eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma bakanları Gazi Zuaytir ile Yusuf Finyanus'u, "yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açan ihmal ve kusur" ile suçladı.

Yargıç Savvan'ın 14 Aralık Pazartesi günü Diyab'ın ifadesine başvurmak için Hükümet Sarayı'na gideceği, patlamayla ilgili suçlanan diğer bakanların ise gelecek hafta adliyede ifade verecekleri aktarıldı.

Yerel basında yer alan haberlerde, Yargıç Savvan'ın, Başbakan Diyab ve eski bakanları "Beyrut Limanı'na patlamaya yol açan amonyum nitrat maddesine ilişkin uyarılar konusunda gerekli adımları atmamak" ile suçladığı ifade edildi.

BEYRUT PATLAMASI HAKKINDA BAŞBAKANIN VİCDANI RAHAT

Başbakanlık Basın Ofisi'nin konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan'ın vicdanı rahat, kendisinin suçsuzluğundan emin ve Beyrut Limanı'ndaki patlamaya yaklaşımı şefaftır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, "Kim olursa olsun Başbakanlık makamını hedef almasına müsaade edilmeyecektir" ifadelerine yer verildi.

Başbakan Diyab'ın anayasa ve hukuka saygı duyduğunu ve Beyrut patlaması hakkındaki ifadesinin önceki söylemlerinden farklı olmayacağı belirtildi.

BEYRUT LİMANI'NDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 190'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 bini aşkın kişinin ise yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan yargısı, 14 Kasım'da patlamayla ilgili 3'ü gıyaben olmak üzere toplam 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığını duyurmuştu.​​​​​​




0 Yorum

Yorum Yaz