• Anasayfa
  • GÜNDEM Haberleri
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya'yı 24 Temmuz'da Cuma namazı ile birlikte ibadete açacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya'yı 24 Temmuz'da Cuma namazı ile birlikte ibadete açacağız

Danıştay'ın Ayasofya kararının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Millete Sesleniş konuşması gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ayasofya'yı 24 Temmuz'da Cuma namazı ile birlikte ibadete açacağız
10 Tem 2020 21:00:10

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- İnsanlığın ortak mirası Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecek.

- Ayasofya Camii'ne ücretli giriş uygulamasını kaldırıyoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya'nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrımüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır.

- 24 Temmuz 2020 Cuma günü, Cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz.

- Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyorum. Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü elbette anlayışla karşılarız. Ancak, Ayasofya'nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgilidir. Bu konuda, görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz.

- Türk milletinin Ayasofya üzerindeki hakkı, yaklaşık 1500 yıl önce bu eseri ilk inşa edenlerden daha az değildir. Tam tersine yaptığı katkılar ve güçlü sahiplenişi itibarıyla milletimizin, bugün insanlık mirasının en önemli eserleri arasında gösterilen Ayasofya üzerindeki hakkı daha fazladır.

- Bir kez daha dikkatlerin üzerinde toplandığı Ayasofya tartışmalarının yaklaşık 1 asırlık geçmişi vardır. 

- Ülkemizde ibadete açık 435 kilise, sinagog ve havra bulunuyor. Bu manzara, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören anlayışımızın tezahürü.

- Tek parti döneminde alınan bu karar, tarihe ihanet olmanın yanında hukuka da aykırıydı. Çünkü Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değil, vakıf mülküdür.

- Bugün alınan karar, Fatih'in bedduasından kurtulmamızı sağlamıştır. 

- Vatikan’ın müzeye dönüştürülerek ibadete kapatılmasını talep etmekle Ayasofya’nın müze olarak kalmasında ısrarcı olmak aynı mantığın ürünü.

Ayrıntılar geliyor...



0 Yorum

Yorum Yaz